Marc, Michel en Vespa for Life vzw

Michel Boschloos & Marc Dedulle | Vespa for Life vzw

Marc & Michel rijden voor de MUG-heli

Toen Marc Dedulle zijn vriend en collega Michel Boschloos vertelde over de vele kilometers die hij aflegde op zijn Vespa GTS kon die laatste niet vermoeden dat hij enkele maanden en de aankoop van een eigen Vespa later zelf op het punt zou staan een rit van maar liefst 8.000 km te maken. Allebei werken ze voor de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken en komen ze ambtshalve regelmatig in contact met het ziekenhuis AZ St. Jan in Brugge. Ze houden ook van het leven op twee wielen. Michel verkende eerder al Zuid-Europa per fiets en Marc is een Vespaveteraan die al een groot deel van Europa doorkruiste. In 2014 greep hij nog net naast het goud in het Nationaal Toeristisch Kampioenschap van Vespa Club België, de officiële Vespafederatie, twaalf maanden later mocht hij de beker mee naar Gistel nemen en zich een jaar lang Belgisch kampioen noemen.

Tijdens een van de vele contacten met het AZ St. Jan kwam de MUG-Heli van het Instituut Medische Dringende Hulpverlening (IMDH) ter sprake. Deze helikopter, die jaarlijks tientallen levens redt in binnen- en buitenland, is voor de financiering van zijn werking grotendeels afhankelijk van sponsoring. Elk jaar moet het IMDH op zoek naar niet minder dan € 600.000 om de vliegende spoeddienst in de lucht te houden. Naast de dotatie van de provincie West-Vlaanderen en enkele steden en gemeenten zijn het vooral bedrijven en donateurs die de nodige fondsen bijeenharken. Bij de Vesparijders rijpte het idee een benefietactie op het getouw te zetten... Maar hoe pak je zoiets aan?

Rekenen op de solidariteit van de Europese Vespawereld

Als leden van Vespa Club Oostende nemen Michel en Marc deel aan treffens, ritten en bijeenkomsten in België en ver daarbuiten. Zo zijn ze beiden ingeschreven om deel te nemen aan de Vespa World Days, de grootste Vespabijeenkomst in Europa, die in 2019 georganiseerd wordt in het Hongaarse Zánka. Naar goede gewoonte reist Marc per Vespa naar het gebeuren. Dat deed hij eerder ook al, aan de Vespa World Days in Kroatië, Zuid-Frankrijk, Italië of Noord-Ierland nam hij deel zonder een kilometer op vier wielen of al vliegend af te leggen. Dit jaar zou zijn vriend Michel zijn compagnon de route worden. Onderweg zouden ze heel wat Vespaliefhebbers, medeleden van de Vespa World Club, tegenkomen en op de Vespa World Days zouden die zelfs met vele duizenden zijn. Als zelfs nog maar één procent van die Vespisten -want zo noemen de Vesparijders zich- enkele euro's zou schenken aan de MUG-helikopter zou dat een behoorlijke som kunnen opleveren ten voordele van het Brugse medische urgentieteam. En als ze een omweg maakten, zowel op de heen- als de terugweg, konden ze misschien ook nog deelnemen aan de Giro Mostra 500km, de Vespa Trophy en de jubileumeditie van de Vespa Alp Days en op die manier nog meer mensen warm maken voor hun goede doel in het verre Brugge.

Het oprichten van de vzw Vespa for Life

Toen duidelijk werd dat dit "benefietritje" behoorlijk uit haar voegen begon te barsten realiseerden Marc en Michel zich dat een dergelijke, internationale actie enkel het broodnodige vertrouwen opwekt als ze gekaderd is een wettelijke structuur. Na het inwinnen van de nodige inlichtingen leek een Belgische vereniging zonder winstoogmerk (vzw) de ideale rechtsvorm. Ook wat betreft aansprakelijkheid  en het beheren van de ingezamelde fondsen bleek de vzw een noodzakelijke stap. "Vespa for Life" leek een passende, ook in het buitenland duidelijke naam voor een vereniging die geld inzamelt om levens te redden. En zo komt u nu, zovele maanden na het initiële idee op deze site terecht. Een site die u wat meer uitleg geeft over het project, en waar u Marc en Michel kunt volgen, maar vooral een site waar ook u uw steentje kan bijdragen om te zorgen dat ook in afgelegen gebieden, of wanneer elke seconde telt, mensen in leven blijven dankzij de helikopter en het team uit Brugge.