Over de MUG-Heli

De MUG-heli in 2018De MUG-Helikopter van West-Vlaanderen is de vijfde grootste MUG-dienst in een provincie die ongeveer 10 MUG-diensten via de weg kent.

Wetende dat de MUG-Helikopter 7 dagen of 7 permanent beschikbaar is tussen zonsopgang en zonsondergang en jaarlijks gemiddeld 40 extra levens redt, is de MUG-Heli dus zeker en vast niet te verwaarlozen.

De MUG-Heli vertrekt vanuit zijn basis in Brugge en kan binnen de 15 minuten landen in heel West-Vlaanderen, een heel stuk van Oost-Vlaanderen en Zeeland, een provincie in het zuidwesten van Nederland. In deze gebieden kan de MUG-Heli binnen de 15 minuten hulp bieden.

Ook in gebieden die niet opgenomen werden in bovenstaande cirkel, kan de MUG-Heli het verschil tussen leven en dood betekenen. Zo kan een afstand van ongeveer 10 kilometer in vogelvlucht sneller via de lucht overbrugd worden. Juist daarom ook het belang van de MUG-Helikopter.

De MUG-helikopter die identiek dezelfde medische uitrusting heeft als een MUG-voertuig, kan één patiënt vervoeren zowel in liggende als in halfzittende houding.

Het aantal interventies bedraagt ongeveer 700 zendingen per jaar waarvan ongeveer 85% primaire interventies en 15% interhospitaaltransporten. Overigens neemt de MUG-Helikopter ook deel aan enkele oefeningen en demonstraties per jaar, dit steeds bij brandweerkorpsen en andere organisaties die instaan voor de Medische Dringende Hulp. Hierbij wordt tijdens deze evenementen steeds gelet op de permanente beschikbaarheid van de MUG-helikopter.

De kostprijs van onze MUG-Helikopter mag niet onderschat worden. De jaarlijkse kostprijs van de MUG-Heli wordt geschat op ongeveer 600.000 euro en ondanks het feit dat de heli zijn nut dagelijks bewijst kan het Instituut Medische Dringende Hulpverlening, dat de heli uitbaat, niet rekenen op een volledige financiering door de bevoegde overheden, integendeel.

In tegenstelling tot vergelijkbare initiatieven, is dit echter relatief goedkoop, wanneer het levensreddend rendement in overweging wordt genomen. De reële kostprijs van een primaire interventie kan en mag bovendien zeker niet verhaald worden op de vervoerde patiënten aan wie hetzelfde 112-tarief van het ambulance- vervoer via de weg wordt aangerekend.

Met deze 600.000 EUR worden volgende zaken gedekt:

  • De huurprijs van de helikopter
  • Alle noodzakelijke verzekeringen
  • Lonen voor de piloten en technici
  • Brandstof
  • Onderhoud van het toestel
  • Het secretariaat

 

In dit bedrag zijn de personeelskosten voor een FTE verpleegkundige en arts nog niet inbegrepen. Deze kosten worden door het verpleegkundig departement en de dienst anesthesie en kritische zorgen van het AZ St-Jan te Brugge gedragen.

Meer over de MUG-heli en het Instituut Medische Dringende Hulpverlening vind je op https://www.imdh.eu